پنل 6: " نوآوری اجتماعی، صنایع خلاق و توسعه پایدار "
ضرورت تربیت منابع انسانی ماهر و توانمند برای زیستبوم کسبوکار کشور
پنل تخصصی " نوآوری اجتماعی، صنایع خلاق و توسعه پایدار " با حضور مهندس مرتضی پرهیزگار رییس اسبق سازمان تجاریسازی فناوری و اقتصاد دانشبنیان جهاددانشگاهی، دکتر پرویز کرمی عضو هیئتعلمی دانشگاه تهران، دکتر اسماعیل پیر علی رییس پارک علم و فناوری چهارمحال و بختیاری، مهندس مرتضی اعلایی بنیانگذار شرکت صنایع فرهنگی ماهد، دکتر ابراهیم نبیونی معاون فناوری پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی و دکتر فرید شاهمرادی مدیر فناوری هلدینگ سرمایهگذاری گروه توسعه برگزار شد.
در این پنل، مقاله " شناسایی مؤلفههای ارزشیابی تأثیر اجتماعی در پایداری کسبوکارهای اجتماعی با نویسندگی علیرضا ثلاثی و مهدی علیاری نیز ارائه و موردبحث و بررسی قرار گرفت.
دکتر مرتضی پرهیزکار در این نشست به اهمیت تربیت منابع انسانی ماهر و توانمند برای اکوسیستم کسبوکار اشاره و تأکید کرد و گفت: اهمیت تربیت نیروی ماهر و توانمند منابع انسانی برای اکوسیستم کسبوکار است و کارآفرینان برای موفقیت علاوه بر حمایتهای قانونی و تسهیلاتی نیاز به نیروی انسانی توانمند و ماهر دارند تا بتوانند به اهداف خود برسند.
وی به اشاره به اینکه در بخشهای مختلف با کمبود نیروی ماهر مواجه هستیم گفت: در اکثر رویدادها به موضوعات مختلف ازجمله قوانین، منابع مالی و ساختارها توجه میشود اما به بحث نیروی انسانی در خطوط تولید، کیفیت تولید و محصولات، مشاغل مربوط به تحقیق و توسعه و نیز نیروی انسانی مهارتی در بخش بازاریابی و فروش توجه نمیشود و یکی از چالشهای مشترک بنگاهها و سازمان محسوب میشود.
استاد پیشکوست در حوزه کارآفرینی و اشتغال در این نشست با اشاره به اینکه موضوع دیگر بحث اهمیت توسعه پایدار در زمان طراحی کسبوکارهاست تأکید کرد: بسیاری از کسبوکارها در زمان تشکیل خود به موضوع مهم توسعه پایدار توجه ندارند. کسبوکارها باید به موضوعات مهمی مثل مسئولیت اجتماعی، محیطزیست و مصرف انرژی و ... باید توجه نمایند.
وی بر رعایت استانداردها در طراحی کسبوکارها اشاره و تصریح کرد: کسبوکارها باید از ابتدای تأسیس و راهاندازی به موضوعات مختلف محیط خود ازجمله آسیبهای احتمالی کسبوکار خود به محیطزیست، ضایعات و مسائل مختلف توجه داشته باشند.
همچنین در ادامه پرویز کرمی مشاور اسبق معاونت علمی و فناوری رییس جمهور و دبیر ستاد توسعه فرهنگ علم، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری و عضو هیئتعلمی دانشگاه تهران با اشاره به موضوع نوآوریهای فرهنگی و صنایع خلاق خاطرنشان کرد: من در دوران فعالیتم در دولت حس کردم که محتوای فرهنگی و صنایع خلاق جایگاه خاصی در کشور ما ندارند. من این موضوع را با آقای ستاری مطرح کردم و تلاشها برای تعریف مفهوم صنایع خلاق شروع شد تا خوشبختانه امروزه میبینیم این موضوع اهمیت پیداکرده و هماکنون بهجایی رسید که لفظ خلاق و صنایع خلاق و فرهنگی بهعنوان یک سند تعریف شد.
وی افزود: پیشنهاد من این است که فعالانی که میتوانند درزمینه صنایع فرهنگی فعالیت کنند این فرصت را مغتنم بشمارند.
وی ادامه داد: بااینکه کشور ما در صنایع فرهنگی مانند سینما حرفهای زیادی برای گفتن دارد، اما حتی یک accelerator سینما در آن وجود ندارد. این در حالی است که تعداد accelerator های سینمایی برای کمپانی والت دیزنی به دویست مورد میرسد. متأسفانه حتی امکان فعالیت در ایران نیز بعضاً برای بسیاری از فعالان هنری سینمایی ایرانی خارج از کشور وجود ندارد. هفتاد درصد جلوههای ویژه و بصری بالیوود (سینمای هند) توسط یک شرکت ایرانی با سیصد نفر پرسنل انجام و طراحی میشود اما این فرد نمیتواند سرمایه خود را وارد ایران کند و این سرمایه در کشوری مانند امارات سرمایهگذاری میشود. مفهوم بریکولاژ چیست؟
علیرضا ثلاثی دانشجوی دکتری رشته کارآفرینی ضمن ارائهای با عنوان شناسایی مؤلفههای ارزشیابی تأثیر اجتماعی در پایداری کسبوکارهای اجتماعی اظهار کرد: ارزیابی و ارزشیابی پدیدهها، سیاستها، اقدامات و برنامههای مختلف همواره راهی برای حصول اثربخشی در آنها قلمداد میشود. این نشاندهنده اهمیت ارزشگذاری است و نشان میدهد در برخی پروژهها اقدام نکردن میتواند فایده بیشتری از اقدام نسنجیده داشته باشد.
وی با اشاره به مفهوم بریکولاژ گفت: بریکولاژ به معنی استفاده از منابع بلااستفاده و استفاده بهینه از منابع است. این موضوع اهمیت ویژهای دارد چراکه منجر به افزایش بهرهوری خواهد شد.
در کسبوکار اجتماعی نیز همواره بریکولاژ اهمیت خاصی دارد، چراکه اکثر افراد برای شروع و رشد کسبوکار خود به مشکلات مالی یا دیگر مشکلات برمیخورند و مفهوم بریکولاژ میتواند توجیه بسیاری از چالشهای موجود در این زمینه باشد.
دکتر ثلاثی با اشاره به تفاوت outcome، result و impact گفت: اگر سازمان بهمثابه یک سیستم تلقی شود، یک ورودی و بک خروجی خواهد داشت. نتیجه بهمراتب گستردهتر و ملموستر خواهد بود. این در حالی است که impact و تأثیر آن بلندمدت و بسیار گسترده تلقی میشود. دو مورد اول قابل پیشبینی است، اما پیشبینی کردن impact کار بسیار سختی خواهد بود.